Klar til kamp mod coronavirus: Bjarne reparerer respiratorer

Bjarne Carlsen bidrager til Etiopiens kamp mod Covid-19 ved at reparere respiratorer på hospitalet i Goba.

Læsetid: 2½ min

Af Rikke Thomassen, journalist

I Etiopien har situationen med coronavirus fået direkte indflydelse på Bjarne Carlsens arbejde på hospitalet i Goba, hvor han sammen med sin kollega, Yishambel Semeneh, har arbejdet med at få hospitalets respiratorer i drift.

I hele Etiopien er der ifølge den kliniske chef på hospitalet omkring 300 respiratorer til en befolkning på omkring 110 millioner mennesker. På hospitalet i Goba er der fire respiratorer – og hospitalet servicerer omkring to millioner mennesker.

To ud af fire respiratorer virkede

I begyndelsen af april fungerede kun to af hospitalets fire respiratorer.

»Det er i første omgang lykkedes at få en af respiratorerne til at virke ved at skille den ad, rense alle de mekaniske dele i den og samle den igen,« siger Bjarne Carlsen.

Den sidste respirator er dog lidt sværere at få i drift. Ikke mindst fordi det er svært at skaffe reservedele.

»Her er tilsyneladende tale om en fejl i elektronikken. I en periode virkede den delvist – altså den virkede perfekt i 10-15 minutter, hvorefter den bare slukkede uden varsel, hvilket ikke er optimalt, når der er tale om en respirator. Til sidst kunne den dog overhovedet ikke tændes. Yishambel lokaliserede fejlen til respiratorens strømforsyning, hvor en såkaldt effektmodstand tilsyneladende er brændt af,« forklarer han.

Jagten på reservedele

Men det løser dog ikke nødvendigvis problemet, for det er svært at skaffe reservedele uden at skulle skaffe det hjem fra udlandet, og det er der ingen penge til.

Bjarne gik derfor på jagt efter en reservedel, først i Hawassa og derefter i Addis Ababa.

»I Hawassa, som er en by med cirka samme indbyggertal som Aarhus, lykkedes det mig ikke engang at finde en person, der vidste, hvad en elektronisk komponent er for noget. Efter en times søgen i Addis Ababa i det kvarter, hvor jeg havde fået at vide, at den slags butikker ligger, lykkedes det mig i den fjerde butik at finde to effektmodstande, som i kombination måske vil kunne virke,« siger han.

I mellemtiden havde han dog for en sikkerheds skyld bedt sin bror om at købe og få sendt nogle passende effektmodstande fra Danmark.

»De ligger nu på kurerfirmaets depot i Addis Ababa og venter på at blive afhentet. Og problemet er nu at finde dette depot, for indtil videre har de sendt os en uforståelig adresse og et telefonnummer, som ikke er i drift,« fortæller Bjarne.

Dermed er det stadig uvist, om den fjerde respirator kommer i drift, men han forventer dog, at de får den til at virke.

Bragt første gang i Promissio-bladet #2 maj 2020.