Jemama og hendes blinde far gik i hjertet på Liberia-elskere
Mødet med de mennesker i Liberia, der har gavn af indsamlede midler fra Danmark, gjorde stort indtryk på rejsegruppe fra Gjern og omegn.
Af Anika Thorø Weber, journalist
»I stedet for at købe 12 flybilletter tur-retur til Liberia kunne vi have sendt en kæmpestor pengegave. Men det gør vi ikke denne gang. Nogle gange er det vigtigt, at vi selv tager turen, så vi kan komme hjem igen og dele glæden ved arbejdet med andre – og skabe nye ambassadører.«
Sådan lyder det fra Peder Svinth, der i marts rejste til Liberia sammen med 11 andre med kendskab til Liberia-komiteen i Gjern, som fundraiser langt størstedelen af de midler, der danner grundlag for det Promissio-projekt, som sikrer skolegang til forældreløse og udsatte børn i det vestafrikanske land.
Deres mål var at blive klogere på arbejdet – og mærke på egen krop, at de penge, som de samler ind i Danmark, gør en forskel.
»Det var det hele værd. Jeg er blevet en stærkere ambassadør – og vi har fået flere med i arbejdet,« siger Lone Bojsen, der selv er en del af Liberia-komiteen.
Et særligt møde
Deltagerne på turen var alt mellem 22 og 82 år, men trods aldersforskel var der enighed om, at særligt møderne med børn fra programmet har sat sig i hukommelsen og hjertet.
Det gjaldt ikke mindst en samtale med den unge Jemama Q. Tarniah og hendes blinde far Togbah G. S. Tarniah. Som en del af støtteprogrammet får Jemama økonomisk hjælp, så hun kan gå i skole og være med til at sikre husly samt mad på bordet til sig selv og sin far. Uden programmet ville der vente dem et liv som tiggere på gaden.
»Det var virkelig et møde, der rørte mig. Pigen og hendes far levede et hårdt liv, men støtten gjorde en stor forskel. Jeg kunne se og mærke deres taknemmelighed,« siger Lone Bojsen, som mødte omkring 35-40 børn og unge fra programmet.
»Det gjorde indtryk at se, at pengene sikrede dem det mest basale. Det gav dem mentalt overskud til eksempelvis at gå i kirke,« tilføjer Peder Svinth, der var med til at arrangere turen.
De rigtige kræfter
Ikke alene fik Lone, Peder og alle de andre syn for, at deres indsats i Danmark gør stor gavn. De erfarede også, at det de rette hænder, der administrerer projektet til hverdag. Særligt efterlod programmets leder, Garmai Wirewulu, Liberia-holdet med respekt.
»Garmai er bare kæmpesej og enestående på en meget stilfærdig måde,« siger Peder, der var fascineret af hendes gå-på-mod.
Også Dennis Sasser, der er frivillig i Genbrugsen Skovby, så Garmai som en vigtig brik i arbejdet.
»Det skinnede igennem, at hun havde styr på sine prioriteringer. Hun er professionel i sit fag. Det er trygt at vide, at hun forvalter pengene så godt, som hun kan,« siger han.
Studierejsen bød blandt andet et besøg hos en enlig mor og hendes to teenagedøtre, der er en del af støtteprogrammet.