Hvor Jesus bor

Evangeliet viser sin kraft til at skabe tro og forvandle menneskers liv i Mekane Yesus-kirken i Etiopien.

 

Af Ingolf Henoch Pedersen

I Etiopien hedder den lutherske kirke ikke "Den evangelisk-lutherske kirke i Etiopien" eller lignende. Ikke fordi man ikke vil vedkende sig sit lutherske ståsted. Men da kirken blev dannet i 1959, valgte man at benævne den med det nationale, amhariske navn: Mekane Yesus, som betyder "hvor Jesus bor".

Hvor det navn dog passer godt på den kirke! Det blev jeg igen bekræftet i, da jeg i efteråret for anden gang i mit liv fik mulighed for at besøge Etiopien. Allerede ved mit første besøg i landet i 2005 gjorde det et kolossalt stærkt indtryk på mig at møde den vitalitet og missionsiver, som præger denne kirke.

Det indtryk blev i høj grad forstærket denne gang. Én ting er at læse og høre om Mekane Yesus-kirkens kolossale vækst fra 20.000 medlemmer i 1959 til 9,2 millioner(!) i dag. Noget andet er at sidde og lytte til vidnesbyrdet fra en ung mand, der selv for nylig er blevet omvendt fra islam gennem et radikalt møde med Jesus. Han er nu elev på bibelskolen i Dodola med det formål at lære sig så meget om Bibelen og om troens indhold, at han kan begive sig ud for at vinde sine egne for troen på Jesus i et område, som er stærkt domineret af muslimer. Han bare brænder efter at komme afsted.

Evangeliets sejrstog

Dagen efter sidder jeg i bussen ved siden af en ung mand, som vi har samlet op i byen Assasa. Han kan fortælle en lignende historie om sin omvendelse.

Menigheden i Assasa var indtil for nylig et såkaldt "kirke-outreach" (missionsprojekt) fra menigheden i Dodola. Men nu er vi på vej ud til et sted langt ude på landet, som er blevet Assasamenighedens eget "outreach-projekt". Han fortæller mig, hvordan han selv hver eneste uge kører på motorcykel ud til landsbyen for at forkynde evangeliet og undervise de kristne der, mens han udpeger en anden i bussen, som flere gange om ugen må gå det meste af vejen derud.

Da vi kommer frem til stedet, har de nye kristne allerede siddet i lang tid i deres lille, primitive kirke og ventet på os. En af rejsedeltagerne fra Danmark siger efterfølgende til mig: "Så snart jeg kom ind ad døren, mærkede jeg stærkt, at her var Jesus til stede." Jo, for også her er der nu etableret et sted, hvor Jesus bor, Mekane Yesus. Også her har evangeliet vist sin kraft til at skabe tro og forvandle menneskers liv. Det er fantastisk at være vidne til, hvad enten det sker i Etiopien eller i Danmark. Evangeliet går sit sejrstog ud over verden, og vi får ved Guds nåde lov til at være med.

Glæd dig til at læse mere om Assasa-outreachet i næste udgave af Promissio-bladet, som udkommer i februar.

Ingolf Henoch Pedersen bor i Randers og er pensioneret præst og bibelinspirator i Bibellæser-Ringen. Turen, han refererer til, var Promissios studietur i efteråret 2017.

Artiklen blev bragt første gang i Impuls nr. 1, 2018. Den gengives her med tilladelse fra forfatter og Impuls' redaktion.