Tsige bekæmper falsk lære i menighederne

På Addis Ababa-synodens kontor sidder Tsige Bereda Fujaga klar til at svare på spørgsmål fra synodens præster og andre. Målet er at skabe en god teologisk standard i menighederne, så den sande og sunde tro kan vokse.

Læsetid: 3 min

Af Anika Thorø Møller, journalist og deltager på kommunikationsrejse i 2019

Når præsterne i Addis Ababa-synoden i Etiopien har spørgsmål til teologisk lære eller praksis, kan de ringe til Tsige Bereda Fujaga, som arbejder på synodens kontor i hjertet af Addis Ababa.

»Præsterne kommer med mange forskellige spørgsmål. Nogle spørger til, hvordan man skal udøve spirituel praksis, andre spørger til forskellen på rigtig og falsk lære og praksis,« siger Tsige Bereda Fujaga.

Hun sidder klar ved telefonen, og mens hun interviewes til Promissios blad, ringer flere præster med spørgsmål.

En af gangene er det en præst, der vil vide, hvad han skal gøre med en mand, der gerne vil giftes igen efter en skilsmisse, og hun aftaler et møde, så præsten kan komme forbi til en snak om det. En anden ringer for at få svar på, hvordan han skal forholde sig til ændringerne fra outreach til menighed – hvad er mulighederne, og hvad skal han være opmærksom på?

»Jeg bliver nødt til at kunne give gode svar, så vi kan gøre det bedre her i synoden. Det handler om at skabe en god teologisk standard i alle menighederne,« siger Tsige, der med sine svar ønsker at arbejde imod falsk lære i menighederne. 

Ingen skal stå alene med udfordringer

Addis Ababa-synoden består af 28 menigheder og mange flere outreaches, og Tsiges arbejde er at være leder og overhoved for præsterne i synoden. Det er en post, man bliver valgt til, og hvor man sidder fire år ad gangen. Tsige har tidligere haft posten i fire år og nu i seks år i alt.

Etiopien er præget af meget falsk lære – ofte herlighedsteologi eller fokus på loven frem for evangeliet. Også falske profeter er en stor udfordring, som Tsige arbejder imod gennem sine møder og samtaler med synodens præster.

Derudover træner og underviser hun præster og andre medarbejdere i de enkelte kirker. Nogle gange er hun ude i de enkelte kirker, og andre gange samler hun præster fra flere steder til et større kursus.

»Ingen skal stå alene med de udfordringer, de har i en menighed. Der er et stort behov for træning og for at have nogen at tale med om de udfordringer, de har,« siger Tsige, der i mere end 20 år har trænet og undervist andre i evangeliet.

Har afsluttet en masteruddannelse

I 2018 blev hun færdig med en master i teologi på Mekane Yesus-seminariet, som Promissio støtter. Hun har behov for et solidt teologisk fundament, når hun skal undervise og træne andre, og uddannelsen har givet hende en god ballast til dette arbejde.

»Jeg har lært meget på seminaret, som jeg bruger i mit arbejde nu. Blandt andet har jeg lært rigtig meget om luthersk lære, og det er vigtigt, at jeg har helt styr på det i den rolle, jeg har, så jeg kan guide præsterne. Jeg har også lært noget om lederskab og om at bruge teologien i praksis. Med det, jeg har lært på seminaret, kan jeg nu besvare de mange spørgsmål ordentligt. Det kunne jeg ikke på samme måde før – nu kan jeg svare mere kvalificeret,« forklarer hun.

Elsker at undervise og træne

Samtidig er hun også opmærksom på, at der stadig er meget, hun ikke ved.

»Jeg prøver altid at lære mere, så jeg kan gøre mit arbejde bedre. Måske er en master slet ikke nok,« siger hun med et smil og fortæller, at hun overvejer at læse videre, og hun vil også gerne skrive en bog for at formidle noget af sin viden videre.

»Jeg elsker at undervise og træne mennesker. At træne og vejlede er min gave, min passion, og derfor vil jeg gerne på sigt gøre det mere end det koordineringsarbejde, der også hører med i arbejdet her på kontoret. Jeg vil gerne arbejde mere med generationer og de forskelle, der er på, hvordan man skal fortælle evangeliet til en pensionist og til et barn,« siger Tsige Bereda Fujaga.

Artiklen bringes også i Promissiobladet #1 2020, som udkommer i februar.