En genbrugs-ildsjæl stopper - eller gør hun?

Efter næsten 30 år med genbrug, stoppede Ane-Mette Kamstrup Jørgensen som leder af Promissios genbrugsbutik i Brøndby i marts i år. Men helt farvel blev det ikke til.

Af Rikke Thomassen, journalist

»Der er ikke noget i det, for jeg er ikke stoppet alligevel,« svarer Ane-Mette Kamstrup Jørgensen, da jeg spørger, om hun vil fortælle om sit farvel til genbrugsbutikken i Brøndby og sit liv med genbrug.

»Er du ikke stoppet som leder alligevel?« spørger jeg undrende, for jeg havde fået at vide, at Ane-Mette ville stoppe i foråret 2020.

»Jo, jeg er stoppet som leder, men så ringede den nye leder, Leif, og spurgte, om jeg havde lyst til at komme en gang imellem som afløser. Det sagde jeg ja til, og nu er det blevet til, at jeg kommer der fast. Så jeg har sådan set ikke sagt farvel,« forklarer Ane- Mette og tilføjer:

»Så der er ikke noget at fortælle om dét.«

Kæmpede for at starte butikken op

Men jo, der er alligevel noget at fortælle. For Ane-Mette Kamstrup Jørgensen har været aktiv i genbrugs-branchen i næsten 30 år – 22 år som leder af Promissios Genbrugsbutik i Brøndby, og før det boede hun sammen med sin mand i Middelfart, hvor de gennem syv år som frivillige var med til at oprette 14 genbrugsbutikker for Indre Mission.

Herefter flyttede de tilbage til Herlev, hvor de ønskede at starte en ny genbrugsbutik for Dansk Etiopier Mission (nu Promissio) i nærheden af, hvor de boede.

»Men det var ikke til at få en butik dengang. Alt var optaget, og derfor sprang vi til og tog butikken ude i Brøndby. Det var faktisk lidt af en præstation, at vi fik startet den butik, men vi brændte for sagen, og vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at få den startet op,« siger Ane-Mette.

Efter tre år blev hendes mand dog syg, men hun fortsatte selv som leder af butikken, og det er nu blevet til 22 år. Hvorfor hun er blevet ved så længe, er ganske enkelt:

»Brænder man for sagen, så går alting meget lettere. Jeg har brændt både for sagen og for muligheden for at samle penge ind til et velgørende formål,« siger hun.

Kan hun blive ved?

For Ane-Mette blev det et oplagt tidspunkt at stoppe som leder, når hun blev 85 år, og selvom hun forestillede sig at stoppe helt med genbrug, trives hun godt med at være medarbejder i butikken.

»Når det har ligget i en i så mange år, så forsvinder det jo heller ikke lige. ”Ih, kan du blive ved”, er der så mange, der siger, men når det går så gelinde for en, så er det jo ikke noget, man skal roses for. Det er jo ikke nogen præstation i den forstand. Jeg har stadig kræfter til at klippe min hæk og slå mit græs. Hvorfor skulle jeg så ikke også kunne gå ud og ekspedere kunder i butikken?« spørger Ane-Mette – og det spørgsmål behøver vist ikke et svar.

Tak fra Promissio

Fra Promissio skal der lyde en stor tak til Ane-Mette Kamstrup Jørgensen for den store indsats, hun har ydet gennem alle årene i genbrugsbutikken i Brøndby.