Selvbetjening i Genbrugsen Skovby

I oktober begyndte Genbrugsen Skovby et halvårigt forsøg, hvor kunder ved hjælp af MitID kan lukke sig ind i butikken uden for almindelig åbningstid og købe nogle af de mange spændende varer.

Af Rolf W. Jørgensen

Kunderne i Genbrugsen Skovby ved Galten kan nu købe genbrugsting i tidsrummet mellem 7 og 22, og så er der mulighed for betjening i butikkens allerede kendte åbningstider. Samlet set bliver antallet at timer med mulighed for en god handel mangedoblet.

»Vi håber selvfølgelig, at folk betaler for varerne, inden de forlader butikken igen,« siger Inger Thunbo med et smil. Hun er frivillig kontaktperson for butikken og står sammen med et par andre i spidsen for planlægning og koordinering af de mange frivilliges indsats i butikken.

Håber på øget omsætning og overskud

»Der er sat kameraer op, men det bygger på tillid, og formålet med det hele er selvfølgelig at få mere omsætning, så vi kan sende penge til Promissios arbejde,« forklarer Inger Thunbo.

Hun suppleres af Elsemarie Eskesen, som også er en del af koordineringsudvalget:

»Vi har systemet til leje i et halvt år, og så skal vi evaluere og se om det er noget, vi skal fortsætte med. Det praktiske ordnes af det firma, vi lejer systemet af, så det er meget let for os, og kunderne har taget godt imod idéen, når vi har fortalt om de nye muligheder. Men jeg må da indrømme, at jeg har været lidt skeptisk i forhold til, om vi så vil opleve tyverier.«

De to kvinder har ikke nogle specifikke forventninger til, hvad selvbetjeningsmuligheden vil betyde for omsætningen, men erfaringerne fra andre genbrugsbutikker især i Københavnsområdet viser, at det giver mere omsætning og større overskud.

Genbrugsen Skovby er genbrugsbutik nummer to i hele Jylland, som tager de nye muligheder i brug.

Relationer er en mærkesag

Det er godt to år siden, butikken åbnede, og den er efterhånden ved at blive kendt. Det skyldes både de lokales interesse og opbakning, lokalavisen og muligheden for at bruge facebook til at komme i kontakt med folk og nye frivillige, som Genbrugsen altid kan bruge.

Kontakt med mennesker og gode relationer er også en mærkesag for de to kvinder:

»Vi vil rigtig gerne møde kunderne, få en snak og sørge for at folk gør et godt køb. Det er vigtigt, at her er ‘højt til loftet’, og at folk synes, her er rart at være. Og det er bestemt et plus, at vi kan byde på gratis kaffe sponsoreret af den lokale Rema1000-butik,« fortæller Inger Thunbo.

Nogle af de frivillige i butikken er tilknyttet Galten Valgmenighed, som Promissio har lejet butiks-lokalet af. Elsemarie Eskesen har sin gang i valgmenigheden og fortæller, at hun er blevet grebet af genbrugsidéen, hvor man kan sælge ting, som så får nyt liv et andet sted.

»Og så er det jo fantastisk, at vi samtidig kan støtte op om en god sag, og sende midler til Promissios arbejde i Afrika,« runder hun af.

Artiklen blev bragt første gang i Promissio-bladet #4 september 2023

Foto1
Inger Thunbo i aktion i Genbrugsen Skovby.

Foto 2
Inger Thunbo (stående) og Elsemarie Eskesen er klar med banneret, som fortæller om de nye, udvidede åbningstider.