Missionærer tog imod uventet kald

Promissios kommende missionærer, Tanja og Andreas Vilrik Bruun, har taget en rask beslutning om at drage mod ukendt land – men de er ikke i tvivl om, at de gør det rigtige.

Af Anika Thorø Weber, journalist

Tanja Vilrik Bruun havde egentlig lagt sin årelange drøm om at blive missionær på hylden - i dyb frustration.

I sine 20’ere brugte hun hver sommer på studenterbevægelsen Kristeligt Forbund for Studerendes pionerarbejde i Montenegro, og hun var sikker på, at Gud forberedte hende på en fremtid som missionær. Den drøm pakkede hun imidlertid væk, da hun senere mødte sin mand Andreas Vilrik Bruun. Andreas er nemlig ikke til pionerarbejde. Han trives bedre i en etableret hverdag med konkrete arbejdsopgaver. 

»På det område er vi bare meget forskellige,« siger Tanja, der siden sine somre i Montenegro har haft en umættelig udlængsel.

Men selvom Tanja parkerede drømmen i et hjørne, er hun nu så småt ved at lade op til en ny hverdag i Addis Ababa, Etiopien.

Til august rejser Tanja og resten af familien nemlig til den etiopiske hovedstad for at være Promissios missionærer – foreløbigt de næste fire år.

»Pludselig faldt alle brikkerne på plads,« siger Tanja. 

En uventet drejning

Beslutningen om at rejse til Etiopien som missionærer kom ud af det blå. I sommeren 2022 afsluttede Andreas sine studier som teolog, og han var derfor på jagt efter job i folkekirken i København, hvor familien bor. Men ansøgningerne blev afvist gang på gang.

»Vi følte os kaldet til at tjene Gud som familie, men vi vidste ikke hvor. Vi prøvede at være åbne for muligheder, men dørene blev ved med at lukke,« siger Tanja, der ligesom sin mand var frustreret over ikke at finde de nye rammer for familiens hverdag.

Men en dag dukkede en uventet mulighed op. Det skete, da tidligere Promissio-missionær Christian Holmgaard foreslog Andreas at søge en missionærstilling, han selv tidligere havde haft.

»Stillingerne passede perfekt til os begge. Tænk, at der faktisk findes en missionærstilling, der egner sig godt til både Tanja og mig. Stillinger, hvor vi kan få lov til at give noget til det etiopiske folk – men også hvor vi i endnu højere grad kan lære af dem om Guds storhed,« siger Andreas, der få dage efter samtalen med Christian ringede til Promissio for at høre mere om mulighederne.

Et perfekt match

Kort efter samtalen med Promissio kunne Tanja og Andreas konstatere, at der var tale om et perfekt match til trods for den tvivl og bekymring, der altid følger med store beslutninger.

Med base i Etiopiens hovedstad får familien en tryg hverdag med faste rammer med bopæl på Mekane Yesus-kirkens compound, og ligeledes venter der en etableret hverdag på Mekane Yesus-kirkens teologiske seminarium, hvor Andreas får sin daglige gang som en af stedets undervisere. Her skal han være med til at uddanne kirkens præster, og det er et job, der ligger i tråd med den karrierevej, han har haft for øje siden begyndelsen af sin studietid på Dansk Bibel-Institut.

»Min drøm er at udruste præster til praksisnær tjeneste. Jeg brænder for at uddanne dem til den virkelighed, der venter dem. De skal ikke blot uddannes i teologi for teologiens skyld,« siger Andreas, der allerede har gjort sig lidt erfaringer med undervisning af teologistuderende, eftersom han har været i praktik på sit gamle studiested sidste efterår. 

Og selvom Andreas kan glæde sig over en veltilrettelagt hverdag, er der også plads til eventyr for Tanja, som er læreruddannet. Hendes arbejdsopgaver er ikke afklaret endnu – men det gør ikke spor.  

»Jeg synes, det er perfekt, at min jobtitel stadig er lidt udefineret, så jeg kan være med til at forme den ud fra det, der giver mening,« siger Tanja, som til en start har sit blik særligt rettet mod at få parrets tre børn landet trygt i skole og institution.

Nyt land med erfaringer i bagagen

Selvom meget bliver nyt for Tanja og Andreas i Etiopien, så er de bevidste om, at de også har erfaringer med sig, som de kan gøre brug af i deres nye hverdag.

Fra sin tid i Montenegro har Tanja fået kendskab til en anden kultur, hvor man ligesom i Etiopien har en ortodoks kulturhistorisk baggrund, og Andreas kan trække på sin erfaring som teolog i en storby. 

Inden parret kan rejse afsted, venter dog et par måneder med online-undervisning, hvor Tanja og Andreas skal blive klogere på kulturforståelse og det lokale sprog amharisk. Allerede nu tripper de dog efter at komme afsted.

»Vi er mega klar – og det er børnene også. Børnene irriterer sig lidt over, at der stadig er så længe til august. De glæder sig til shorts i januar og søde vagthunde. Jeg glæder mig til at smage Gud i en anden kultur,« siger Tanja. 

Familien Vilrik Bruun er foreløbigt antaget som missionærer af Promissio. Den officielle godkendelse fra Mekane Yesus-kirken i Etiopien forventes at falde på plads i løbet af de kommende måneder.

Artiklen er fra Promissio-bladet #2 2023. Siden artiklens udarbejdelse har familien fået det officielle kaldsbrev fra Mekane Yesus-kirken. Der arbejdes nu på at lande en arbejdstilladelse.