Volontør: »Løb har bragt mig tættere på det etiopiske folk«

Samuel Ettrup Larsen har taget sin store passion med sig til Etiopien. Det har givet ham et unikt indblik i den etiopiske hverdag.

Af Anika Thorø Weber, journalist

Tre dage om ugen står Samuel Ettrup Larsen ekstra tidligt op, snører løbeskoene og begiver sig ud i de små minibusser, der fragter de lokale i Addis Ababa fra A til B.

Af sikkerhedsmæssige årsager plejer de busser ellers ikke at blive brugt af Promissios volontører, men Samuel Ettrup Larsen gør en undtagelse. Med sig har den 22-årige byggevolontør nemlig sin nye ven Asmera Shotale Dira, der arbejder som vagt på den compound, hvor Samuel bor og lige nu renoverer Promissios missionærbolig og gæstehus.

>> Læs også blogindlægget: At ramme hovedet på sømmet er ikke altid lige til <<

Ligesom Samuel er Asmera bidt af at løbe. Derfor tager de bussen til byens udkant for at træne sammen med andre, der ligesom dem drømmer om en professionel karriere med sponsorater og store internationale konkurrencer.

Og netop det løbe-venskab har fået en særlig værdi for Samuel:

»Det har været en gave for mig at møde Asmera. Vores fælles interesse for løb har bragt mig tættere på det etiopiske folk. Asmera har fået mig med ind bag kulissen, og det er med til at udvide min horisont,« siger han.

Forskellige vilkår

Samuel og Asmera har blot kendt hinanden en måneds tid, og Samuel er derfor langt fra færdig med at udforske deres venskab og det Etiopien, han dag for dag får et større indblik i. Alligevel har et besøg hjemme hos Asmera sat tankerne i gang hos Samuel. Her blev Samuel budt på morgenmad på gulvet i et hus med fire blikvægge og et tag.

»Jeg fik øjnene op for, at vi har meget forskellige vilkår for at nå vores løbe-drømme. I Danmark er det nemt for mig at spise sundt og nærende og få en god nats søvn, men det er ikke altid en selvfølge for folk her i Etiopien,« siger Samuel Ettrup Larsen, der nyder at dele sin passion med Asmera trods forskellighederne.

»Det får mig til at føle mig privilegeret over de forhold, jeg er vant til derhjemme. Og så føler jeg mig bare enormt velsignet over de oplevelser og venskaber, jeg får her i Etiopien,« tilføjer han.

I Danmark løber Samuel Ettrup Larsen på højt plan og drømmer om en professionel karriere. Hans mål med træningen i det højtliggende Addis Ababa er at øge koncentrationen af hæmoglobin i blodet og dermed optimere iltoptagelsen for musklerne og kroppen. På den måde er han bedre rustet til de løb, der venter ham senere på året. Samuel har tidligere vundet DM i 800 meter løb i U23-kategorien og desuden deltaget i senior DM på samme distance.

 

Byggevolontører i Addis Ababa
Samuel Ettrup Larsen er lige nu tre måneder i Addis Ababa som volontør. Med sig har han sin svoger Simon Ettrup Bojesen, der ligesom Samuel er uddannet tømrer. De er i fuld gang med at renovere Promissios missionærbolig og gæstehus, mens Samuels søster, Simons kone Simone Ettrup Bojesen, passer den etårige Noah søn og er engageret i arbejdet på Deborah Center.