»Det er noget, folk kan forholde sig til«

To sogne i Nordsjælland har i 2022 samlet rekordmange penge ind til Deborah Center i Addis Ababa, som hjælper piger ud af prostitution. Sognene har valgt at fortsætte indsamlingen i 2023.

Cirka 40.000 kroner. Så mange penge kom der ind til Deborah Center i 2022, da kirkerne i Skævinge og Lille Lyngby sogne satte fokus på at samle ind til rehabiliteringsprojektet for tidligere prostituerede i Etiopien.

Det fortæller sognenes præst, Michael Thomsen, som selv går i spidsen for at informere om Deborah Center og dets arbejde blandt prostituerede (se artiklen side fire-fem).

»Siden 2007 har vi været en del af Hillerød Provsti og engageret i et fælles, konkret projekt med relation til ydre mission. For nogle år siden blev det fælles indsamlingsarbejde nedlagt, fordi det ikke var muligt at finde nogen til at organisere det, men i vores sogne synes vi, at vi stadig skulle være en del af et konkret stykke missionsarbejde,« siger Michael Thomsen.

Det skal være konkret

»Vores erfaring med indsamlinger har været, at det går bedst, hvis det er noget konkret, som folk kan forholde sig til, frem for en organisation. Derfor var jeg på udkig efter et projekt, som var håndgribeligt og blev udført gennem et missionsselskab, hvis teologi og værdier jeg kunne stå inde for,« forklarer sognepræsten og fortsætter:

»Jeg kender Promissio, og deres samarbejde med Deborah Center sprang mig i øjnene. Det er blevet taget meget godt imod. Deborah Center er topscoreren blandt de ting, vi samler ind til, og netop fordi det gik så godt sidste år, var der et udtalt ønske i menighedsrådet om, at vi skulle fortsætte indsamlingen i 2023.«

I 2022 blev der i alt indsamlet 86.000 kroner til forskellige projekter i de to nordsjællandske sogne, hvilket er cirka dobbelt så meget, som man normalt samler ind på et år. Heraf er de 40.000 kr. gået til Deborah Center.

Vi koncentrerer indsatsen

Michael Thomsen håber, at de kan nå samme flotte resultat i år.

»Mindst en gang om måneden samler vi ind, og overskuddet fra høstfest og julestue går direkte til Deborah Center. Promissio sender informationer om arbejdet, som vi sætter i kirkebladet, og så beder vi for centeret i kirkebønnen. På den måde bliver der skabt engagement. Vi behøver ikke forklare det hele fra bunden hver gang.«

»Når vi ser fotos af de mennesker, vi er med til at hjælpe, så får det langt større betydning, end hvis vi f.eks. skulle samle ind til en organisation. Det her er lidt som at hjælpe naboen. Man kan se, det gør en forskel,« siger Michael Thomsen.

Han er overbevist om, at sognene ville indsamle mindre, hvis det ikke var for dette konkrete projekt.

»Vi kan alligevel ikke give til alt, og både menighederne og projektet får mere ud af at vi koncentrerer indsatsen.«