GDT-ledere: »Det er stort at se eleverne vokse«

Otte uger som højskoleledere i Addis Ababa kom som lidt af en overraskelse for Laura og Niels Nygaard – men de er taknemlige for, at muligheden bød sig.

Af Anika Thorø Weber, journalist

»Når der lander en appelsin i vores turban, så slår vi til. Vi har svært ved ikke at gribe de muligheder, som livet giver os.«

Sådan siger Laura Nygaard, der sammen med sin mand Niels Nygaard har udgjort lederparret på Promissios og Børkop Højskoles fælles bibelskole Global Discipleship Training (GDT) dette forår – stik imod de planer, de egentlig havde.

Egentlig bød parrets vinter- og forårsprogram på en helt almindelig hverdag i Gjern i det midtjyske, men da chancen bød sig for at tage til Addis Ababa for at skabe sunde og gode rammer for 16 danske unge på bibelskole, slog de til:

»Vi er enormt taknemlige for oplevelsen. Vores motivation har været, at vi godt kan lide eventyr. Og så elsker vi at være sammen med unge mennesker og se dem vokse i livet,« siger Niels Nygaard, der foruden sin kone også havde parrets tre børn med til Etiopien gennem otte uger fra februar til april.

Nyttige erfaringer

Laura og Niels fik ikke meget forberedelsestid, før de stod med begge ben på den afrikanske jord. Gennem længere tid har Promissio søgt efter det rette missionærpar til at påtage sig lederrollen på bibelskolen, men da de ikke dukkede op, fik Laura og Niels i stedet muligheden for at dække 2023-holdet med kort varsel.

Trods den hastige beslutning er det endt godt for både familien Nygaard og GDT’erne. Laura og Niels har nemlig højskoleerfaring fra Israel, hvor de tidligere har været lederpar på Ordet og Israels højskole, Discipelskolen, gennem to og et halvt år, og det har været et vigtigt erfaringsgrundlag.

»Vi skulle jo gå fra 0 til 100 på ingen tid, fordi aftalen faldt på plads kort tid inden opstarten af holdet. Det var selvfølgelig en udfordring, men det har været en stor hjælp for os, at vi havde et godt fundament at bygge på,« siger Niels, der har haft glæde af sit kendskab til alt fra dansk ungdomskultur til familieliv i fremmed land, og hvordan man skaber gode rammer for et godt højskoleliv.

»Det har været stort at se eleverne vokse gennem de måneder, der er gået. De har blandt andet mødt mennesker, der har en stærk tro på Guds kærlighed til dem, selvom de ikke ejer særlig meget. Det har gjort indtryk,« siger Niels, der har skabt en hverdag for GDT’erne med plads til inspirationsture i nærområdet, undervisning med både danske og lokale oplægsholdere samt stilletimer med tid til refleksion.

Glæden ved leverpostej

Det er ikke kun eleverne på GDT, der har fået gode oplevelser med sig fra tiden i Etiopien.

I begyndelsen af april vendte familien Nygaard hjem til Danmark, og sammen med vasketøj, lidt souvenirs og duften af eksotiske krydderier i bagagen har de minder fra to helt særlige måneder.

»Vi har haft nogle super gode oplevelser og tager meget med os fra opholdet. Men nu er vi også trætte,« siger Niels.

Også Laura glæder sig over, hvad hun og familien tager med sig hjem til Gjern.

»Både vi og vores børn har fået en fornyet glæde over vores leverpostejsliv – men også en øget bevidsthed om, hvad der er det vigtigste i livet, nemlig troen på Gud,« siger hun.

GDT-eleverne landede i Danmark 18. april. De sidste tre uger af opholdet var deres leder tidligere Etiopien-missionær Anders Møberg, der har bidraget med sit store kendskab til land og kultur.