Kulturforskelle i hverdagen
I denne uge har der været eksamensuge på teologiseminaret, og derfor har snakken, blandt andet, gået på kulturforskelle i uddannelsessystemet, og vi er blevet opmærksomme på endnu flere kulturforskelle i samfundet.
I Etiopien fylder respekt en masse. Man viser synligt respekt til andre, og hierarkiet er tydeligt. Respekten bliver blandt andet vist ved, hvor fyldt kaffekoppen er eller de forskellige former for håndtryk. På seminariet oplever vi også at de studerende også har en helt anden respekt for lærerne end vi er vant til. Den etiopiske hjælpsomhed oplever vi ofte, når de studerende giver en hånd med fx projektor eller at bære ting frem og tilbage.
For at afslutte Blok A var der eksamener. Engelsk eksamen er svær; det er vi ikke i tvivl om, at de studerende synes. Derfor kan det være fristende at skrive lidt ned i hånden på forhånd, eller have lommetørklæder med noter på. Det at snyde til en eksamen er nemlig ikke unormalt. Det bliver slet ikke set på som snyd, men en hjælp til sig selv. Selvom det bare er terminsprøver, har karaktererne en stor betydning for de studerende, og derfor fristes nogen måske til at forberede lidt ekstra hjælp hjemmefra. Men selvfølgelig klarede alle vores elever det rigtig godt :)
Fællesskabet frem for individet
En anden stor forskel, vi har lagt mærke til, er, at der er et kæmpe fokus på fællesskabet. Både i familien og blandt venner og naboer. I familien tager man sig af hinanden. Når nogen er blevet for gamle til at tage sig af sig selv, flytter de ind hos et af deres børn, og så tager familien sig af dem. Da vi, en dag på seminaret, fortalte om plejehjem, blev nogle af de studerende meget chokeret over, at man lod andre mennesker tage sig af sine kære. Det kunne de slet ikke se meningen med. Det er tydeligt at Etiopien er et kollektivistisk samfund i modsætning til Danmark.
En stor del af kulturen, er også at man mødes til kaffe, nogle steder hver dag, med sine venner og naboer. Her snakker man både om stort og småt, og man får vendt hverdagens op- og nedture.
Vi tror virkelig, man kan lære noget af denne fællesskabskultur. Hvordan man tager sig af hinanden og altid er klar til at give en hjælpende hånd med.
Vi oplever også i trafikken, hvordan folk har helt vildt meget tålmodighed. Man kan sidde fast i lange køer, og folk krydser ind og ud af vejbanerne, ind foran hinanden. Men folk giver plads til hinanden, og vi ser sjældent utilfredse bilister. Efter en lang arbejdsdag ser vi også folk stå tålmodigt, i lange lange køer for at komme med en lokaltaxa.
Tingene tager den tid, de nu tager. Det er noget, man skal øve sig i her i Etiopien. Men de har virkelig mestret tålmodighedens dyd.
Vi bliver hver dag overrasket over små og store kulturforskelle, og lærer hele tiden noget nyt, om det her land, vi efterhånden er blevet ret glade for.
Inden vi tog afsted, fik vi et godt citat med på vejen, som vi jævnligt husker på: “Kultur er hverken godt eller dårligt, kultur er bare anderledes”