Lærer er nu bedre rustet til at undervise

En gruppe liberianske lærere har afsluttet et træningsforløb, der skal gøre dem til dygtigere undervisere, så skolebørn får en bedre uddannelse.  

Af Anika Thorø Weber, journalist

»Træningen har været fantastisk. Det har været meget gavnligt for mig at være med på kurset. Jeg har lært en masse om at tilrettelægge undervisning.«

Sådan falder ordene fra en begejstret Kalalee K. Gibson, der i maj færdiggjorde sin første efteruddannelse, siden hun for fem år siden startede som lærer på en skole i Totota, som er ejet af Den Lutherske Kirke i Liberia.

Ligesom så mange andre lærere i Liberia har hun ikke en læreruddannelse bag sig, og derfor var det kærkomment, da Kalalee takket være støtte fra Promissio kom på kursus, så hun nu har faglig funderet viden om, hvordan man skruer god undervisning sammen. På den måde kan hun være med til at sikre bedre undervisning til skolebørnene i Totota, som kan gå en lysere fremtid og gode uddannelser i møde.  

»Jeg har lært at planlægge en skoledag og bruge forskellige læringsstile,« siger Kalalee, der har fået undervisningen sammen med 29 andre lærere og skoleledere fra skolerne under Den Lutherske Kirke i Liberia, der også har manglet kendskab til helt basale undervisningsstrategier.

En vigtig indsats

Kurset, som Kalalee K. Gibson har deltaget i, går under navnet ’Teacher Training Together’ (TTT) og er et særligt tilrettelagt kursus, der er målrettet folk som Kalalee, der ikke blot mangler en læreruddannelse, men også har svært ved at læse og skrive.

Og netop målrettet undervisning er vigtigt for at sikre et godt udbytte, mener Promissios missionær i Liberia, Elisabeth Poulsen, der selv er uddannet lærer og certificeret i at undervise i TTT-programmet.

»Lærerne i Liberia har et helt andet udgangspunkt for at undervise end lærere i Danmark, og derfor er der brug for et kursus, som er skræddersyet til dem. Derfor uddanner vi dem via TTT-programmet, som man har set gode effekter af andre steder rundt i verden, hvor forholdene ligner dem i Liberia,« siger Elisabeth Poulsen, der har fået mange positive tilbagemeldinger fra kursisterne, som hun selv har været med til at undervise. 

Liberianere i spidsen

TTT-kurset, som netop er afsluttet, var det første af sin slags, som skoleafdelingen i Den Lutherske Kirke i Liberia har afholdt – men det bliver forhåbentlig ikke det sidste.

I første omgang er håbet at efteruddanne endnu flere lærere og skoleledere fra kirkens skoler. På sigt håber man også at uddanne liberianske lærere til at undervise i TTT-programmet, så det fremover er liberianere, der underviser deres kolleger i alt fra læringsmål til læringsplaner. 

»Det er et forløb, der koster mange penge, men jeg tror på, at vi får et stort udbytte, hvis vi fortsætter med kurserne over mange år. Det er det lange seje stræk, der gør en forskel for uddannelsesniveauet i Liberia,« siger Elisabeth Poulsen.