Omvendt af en gangster: I dag er Abebe missionær
Da Abebe som ung tog afstand fra kirken og landede i fængsel, lå det ikke i kortene, at han skulle finde tilbage til kirken – men Gud kaldte på ham.
Af Benna Fredsgaard Merrild, markedsføringskoordinator
Abebe har ikke altid drømt om at være missionær. Han voksede godt nok op i en kristen familie i det vestlige Etiopien, men som ung tog livet en drejning. Han brugte al sin tid på at studere, og alligevel dumpede han sine eksaminer på den regnskabsuddannelse, han var i gang med. Det startede hans nedtur.
Han tog gradvist afstand fra kirken og fra Gud, og han begyndte i stedet at drikke alkohol.Det eskalerede, og han blev involveret i slagsmål med andre unge, han blev involveret i illegal politik. Til sidst endte han i fængsel.
Mødte Gud i fængslet
I fængslet mødte Abebe gangsteren Amanuel, som afsonede en dom for mord. Amanuel var vokset op i en ortodoks kristen præstefamilie. Selvom alle andre i fængslet var bange for Amanuel, blev han og Abebe gode venner. Gud havde en plan.
»En af de andre fanger, Muhammed, var muslim, og han blev ved med at komme over til Amanuel og mig og ville overbevise os om, at Bibelen var forkert og Koranen rigtig. Det provokerede præstesønnen Amanuel,« fortæller Abebe.
Amanuel beordrede Abebe til at prædike Bibelens budskab til Muhammed, men Abebe brød sig ikke om den idé. Han prøvede at slippe udenom og påstod, at han ikke kunne nogle bibelvers, men han turde alligevel ikke gøre andet end at adlyde. Amanuel gav ham nogle bibelvers, som han skulle tale ud fra, og da Abebe gentagne gange stod frem og talte ud fra skriftstederne, begyndte flere af de indsatte at lytte til Abebe.
Samtidig vækkede det igen troen hos Abebe. Han bad derfor sin mor om at skaffe ham en bibel, og han slugte det, han læste.
Da Abebe efter fire år havde afsonet sin straf, fortsatte han med at fortælle om Jesus. Han sluttede sig til nogle unge evangelister, som han havde mødt i fængslet, hvor de havde været på besøg for at vidne for fangerne. Samtidigt begyndte han at læse teologi om aftenen og besluttede sig for at afslutte sin uddannelse i regnskab. Senere blev han ansat som evangelist i den lokale MekaneYesus-kirke.
Vi er alle kaldet til mission
Det var i studiet af missionsbefalingen i Matthæusevangeliet, kapitel 28, vers 18-20, at Abebe fik kaldet til at blive missionær. At blive bragt fra mørket til lyset, som han havde oplevet i fængslet, kunne han ikke bare holde for sig selv. Andre skulle også have en chance for at høre om den Jesus, der reddede ham.
Derfor er 36-årige Abebe i øjeblikket en af 18 langtidsmissionærer, som er udsendt af International Mission Society (IMS), Mekane Yesus-kirkens missionsselskab. Promissios udsendte missionær Berit Østby har været med til at træne ham og resten af holdet,inden de blev sendt ud til fem forskellige afrikanske lande. Abebe er udsendt til et stærkt muslimsk samfund, og han er i gang med at lære arabisk, så han kan kommunikere med de mennesker, han møder.
»Det hjælper, at jeg ligner dem og ikke skiller mig ud, når jeg går rundt på markedet eller sætter mig ned og drikker en kop kaffe på en fortovscafé,« fortæller Abebe.
I dag kunne Abebe ikke forestille sig at lave andet, for mission er mere end et kald.
»For mig betyder mission at overgive sit liv til Gud og følge Ham – helt indtil døden, hvis det skulle blive nødvendigt,« fortæller Abebe.
»Mission er ikke kun mit kald, men et kald, vi deler som søskende i Guds familie,« siger Abebe.
Abebe sender med Hebræerbrevet, kapitel 3, vers 1 en stor tak til hele »den danske familie«, der beder og støtter missionsarbejdet økonomisk: ”Derfor, hellige søskende, I som har del i det himmelske kald, led dit sind mod bekendelsens apostel og ypperstepræst, Kristus Jesus!"
Udgivet første gang i Promissio-bladet #4 2024.
ABEBE
Abebe er ikke hans rigtige navn. Da han er udsendt til stærkt muslimsk samfund, har vi givet ham et pseudonymfor at beskytte hans identitet.