“Vi får mere med hjem, end hvad vi kan give derude"
Det er både for den danske kirke og for den etiopiske, når Lotte og Bjarne Carlsen den 12. august rejser til Etiopien som missionærer udsendt af Promissio.
Udkantsetiopien kan man kalde det område i Etiopien, som Lotte og Bjarne Carlsen fra Herning skal ud til, når de den 12. august rejser ud som missionærer udsendt af Promissio.
De kommende fire år skal de bo i Robe i den sydøstlige del af Etiopien – i et område med mange muslimer, og hvor den evangeliske kirke, Mekane Yesus-kirken, som Promissio samarbejder med, både er presset og oplever vækst.
”Kirken vokser jo vanvittigt hurtigt. Det betyder, at mange af kirkens medlemmer er nye kristne, og der er mange opgaver både teologisk og administrativt. Netop fordi det er langt ude, er det ikke et attraktivt område for etiopiere at rejse til, og der mangler præster og evangelister i området,” siger Lotte Carlsen, som de seneste otte år har arbejdet som netværkskoordinator i Promissio.
Lære af etiopierne
Lotte og Bjarne Carlsen har tidligere været udsendt til Etiopien, fra 2003 til 2006, og Lotte er vokset op som missionærbarn i Etiopien.
De kender derfor både landet og Mekane Yesus-kirken godt, og de ved, at ligesom de kommer udefra og bidrager med noget ind i kirken, handler det i lige så høj grad om at lære af etiopierne.
”Vi får mere med hjem, end hvad vi kan give derude. Det er lige så meget for den danske kirke som for den etiopiske. Den evangeliserende del er de jo 25.000 gange bedre til end os,” siger Bjarne Carlsen.
En vej til at bringe inspirationen fra etiopierne til danskere går gennem GDT, Global Discipleship Training, som er Promissios nye bibelskoleforløb i samarbejde med Børkop Højskole, hvor 12 uger af forløbet foregår i Etiopien.
Lotte skal bruge en stor del af sin tid på at være leder af GDT, og på halvdelen af Bjarnes tid står der også kirke, hvor han dels skal være leder af GDT sammen med Lotte og dels skal hjælpe kirken med ad hoc-opgaver inden for administration og økonomi.
Bjarne er uddannet ingeniør, og den anden halvdel af arbejdstiden skal han undervise i fag inden for elektroingeniør-området på det lokale universitet i Robe.
Etiopierne inkluderer
Noget af det, etiopierne også er særligt dygtige til, handler om relationer, fortæller Lotte:
”Det er en meget inkluderende kultur, og det er en skam ikke at inkludere. Det er utrolig skønt at mærke, at folk omkring dig lægger mærke til dig. Du kan ikke sætte dig i kirken og sidde der alene. Enten kommer der nogen og sætter sig, eller også bliver du rykket sammen med nogle andre.”
Men ligesom kulturforskellen kan være lærerig, kan det også være dér, de vil opleve udfordringer.
”Indimellem vil vores tålmodighed blive trukket helt derud, hvor jeg må sige: Nu er jeg nødt til at lukke min dør og ikke snakke med nogen etiopiere, fordi jeg ikke længere kan rumme kulturforskellen. Så skal man måske tage nogle dage væk,” siger Lotte.
En tid med afsavn
Lotte og Bjarne Carlsen glæder sig begge til opgaverne og den nye hverdag i Etiopien, men de forventer også, at det vil blive en tid med afsavn.
”Vi kommer naturligvis til at savne vores voksne børn, som vi efterlader hjemme i Danmark,” siger Bjarne og fortsætter:
”De kommer heldigvis og besøger os, og vi kan skrive og tale sammen, men det bliver jo ikke det samme. Heller ikke med venner. Tingene er også mere primitive. Hvor man i Danmark kan hidse sig op over, at en webside ikke kommer op på fem sekunder, så skal vi i Etiopien være glade, når vi har internetforbindelse.”
”Ja, vi skal måske heller ikke forvente at have vand eller el hver dag,” tilføjer Lotte og fortsætter:
”Der er også støvet, og gaderne flyder med affald. De ting skal nok blive irriterende. Men vi har bare så meget andet at glæde os til,” pointerer hun.
Både et kald og en lyst
Begge understreger også, at de rejser ud, fordi de oplever et kald til det, men også i høj grad, fordi de har lyst – og eventyrlyst.
”Sidst gang, vi var udsendt, det var de tre fedeste år i vores liv,” siger Bjarne med et stor smil og tilføjer:
”Jeg har aldrig før arbejdet så meget i mit liv, men jeg har heller aldrig været så lidt stresset.”
”Det føles meget meningsfyldt at rejse ud, samtidig med at jeg også tænker det som et helt almindeligt hverdagsliv, som bare er i et varmere land,” siger Lotte og fortsætter:
“Og så håber jeg, at vi kommer til at flytte noget. Ikke fordi vi er noget særligt, men fordi vi kommer med noget andet end det, etiopierne har i forvejen.”
Samtidig er de også begge spændte på, hvordan det kommer til at gå, men for dem begge handler det om at gå på Guds løfte.
”Nu sætter vi foden ned i det, og vi træder ud på det, som Promissio træder ud på: ”Guds løfte – vores sendelse”. Vi rejser som dem, der tror på det, som Bibelen siger: Han er med os alle dage indtil verdens ende,” slutter Lotte Carlsen.