»Etiopiere har lært mig ikke at være blufærdig med min tro«

En opvækst i Etiopien har sat sit præg på missionærbarn Daniel Lanting, der den dag i dag insisterer på at bære de værdier videre, han har fået i sine barndomsår.

Af Anika Thorø Weber, journalist

Daniel Lanting sidder ved sit køkkenbord i Haderslev. Hans opmærksomhed er rettet mod et sted i ham selv, mens han tænker sig om.

»Bizunesh, Freddie og Jonatan,« siger han efter lidt betænkningstid.

»Og sikkert også mange andre. Men det er i hvert fald nogle af dem,« siger Daniel som et svar på, hvem der har været med til at præge hans opvækst og den, han er i dag.

Og der er en grund til, at navnene klinger udenlandsk. Selvom 29-årige Daniel Lanting på papiret er dansk, så har han det meste af sin barndom haft rød jord under fødderne fremfor grønt græs. Fra han var et år gammel og 14 år frem boede han i Hawassa i Etiopien, mens hans forældre fra 1996 til 2010 var udsendt som missionærer gennem Dansk Ethiopier Mission. En opvækst, der har givet ham et andet fundament at stå på end mange af sine jævnaldrende venner i Danmark. 

»Der er meget fra min tid i Etiopien, der har været med til at forme mig. Noget af det har jeg opdaget, men jeg bliver også hele tiden ved med at erfare, hvordan det har formet mig. Jeg er hverken helt etiopier eller helt dansker. Jeg er noget tredje. Derfor er min tid i Etiopien også en del af mig, som den jeg er i dag,« siger Daniel Lanting.

Nej tak til blufærdighed

Selvom Daniel kan nævne mange aspekter af den etiopiske kultur, der stadig præger ham, så er der særligt én ting, han bider mærke i: etiopiernes frimodige tilgang til tro, åndelighed og værdier.

Gennem sin opvækst har Daniel oplevet, hvordan det gennemsyrer hele den etiopiske kultur, at man kan tale frit om sit personlige gudsforhold og de værdier, man har i sit liv. Samtidig er det også noget, han konkret har oplevet i mødet med flere af sine etiopiske venner, hvor særligt barndomsvennerne Tinsae, Jonatan og Binyam har gjort indtryk, fordi de var meget åbne om deres tro. Også hushjælperen Bizunesh og bonustanten Freddie har sat aftryk med deres gudsforhold.

»Jeg sætter virkelig pris på den åbenhed, der er om tro i Etiopien, hvor man skilter med, hvad man tror på – både helt fysisk og i den måde, man er på. Det er blevet noget, jeg også prioriterer at gøre  – også selvom det nogle gange kræver energi og overskud. Det er en tilgang, der er blevet en del af den, jeg er,« siger Daniel Lanting, der er overbevist om, at det præger hans arbejdsliv i dag, hvor han med en teologiuddannelse i bagagen arbejder som ungdomskonsulent i Indre Mission og netop taler med unge mennesker om tro.

»Jeg har haft mange samtaler om tro, som jeg nok ikke havde haft, hvis jeg var vokset op i Danmark – og omvendt har jeg nok også været mere åben om min tro end mange har været trygge ved og vant til, fordi tro er meget privat for folk i Danmark og Europa. Uanset hvad, så synes jeg, det er noget, vi skal blive bedre til at tale om. Hvorfor ikke dele med verden, om man er kristen eller muslim? Det har stor betydning for, hvem man er,« siger Daniel, der for alvor oplevede danskeres blufærdighed overfor tro og værdier, da han begyndte i gymnasiet i Danmark og mødte unge, der så anderledes på verden – men ikke altid havde lyst til at debattere det, der fyldte hos dem. 

Nye perspektiver

Etiopiernes åbne sind har uden tvivl haft betydning for, hvordan Daniel tilgår andre mennesker, men også meget andet fra tiden i Etiopien har formet den Daniel, der findes i dag.

Da han i 2010 rejste hjem til Danmark sammen med sin familie – fordi forældrene ville have ham på efterskole, så han kunne formes af dansk kultur, inden det var for sent – havde han derfor andet end tøj og personlige ejendele med i bagagen. Med sig havde han et blik på verden, som han ikke tager for givet. 

»Min tid i Etiopien har lært mig at se nuancer. Jeg har mødt etiopiere, der ikke ligner mig og tænker anderledes end mig. Jeg kender dem og ved, hvem de er. Det gør en enormt stor forskel. Det hjælper mig til ikke at generalisere i mødet med andre men forsøge at se forskellighederne som en styrke. Hvis vi ikke er åbne for verden og deler ud af os selv, er der en stor del af verden, som folk aldrig kommer til at forholde sig til – og det er en skam,« siger Daniel Lanting.

Udgivet i Promissio-bladet september 2024

Daniel 1 RED   Daniel 2 RED

En opvækst i Hawassa har betydet, at Daniel er vokset op med mange etiopiske venner omkring sig. Daniel ses til højre i billedet i orange t-shirt. Til venstre er hans lillebror. Privatfoto

Vennerne (fra venstre) Muse, Daniel, Jonathan og Binyam samlet i 2023, da Daniel genbesøgte Etiopien. Privatfoto