»Folk er mere fokuserede og sultne efter Guds ord nu«
For outreachet Djamo var det en svær periode med coronanedlukning, og særligt har de mærket det økonomisk. Men evangelist Gezahegn Desalegn oplever også, at der har været noget godt ved coronanedlukningen.
Af Berit Østby, missionær i Etiopien
Bearbejdet af Rikke Thomassen, journalist
Da Covid-19 kom til Etiopien og myndighederne gav retningslinjer for, hvor
mange man kunne samles, var der flere, som holdt sig hjemme, fordi de var bange.
Det fik også betydning for Djamooutreachet i Addis Ababa i Etiopien, og her mærker de stadig, at alt endnu ikke er normalt.
Outreachet har 80 medlemmer, men for tiden kommer der kun 50-60 personer til møderne, fortæller evangelist Gezahegn Desalegn, der har været evangelist i otte år og de seneste fem år i Djamo.
Så vidt han ved, har ingen af outreachets medlemmer været syge med Covid-19, men frygten var stærk i begyndelsen, og de fleste holdt sig hjemme.
Derfor begyndte Gezahegn og de frivillige medarbejdere i outreachet at ringe rundt til medlemmerne for at dele dagens ord med dem og bede sammen, og da restriktionerne blev lempet, besøgte de også folk i deres hjem, hvor de kunne bede for dem.
Gennem det hele var der en kerne af medlemmerne, som ikke lod sig stoppe, og som kom til flere af gudstjenesterne.
»Hvis vi skal dø af corona, kan vi lige så godt dø her i kirken,« sagde nogle af outreachets medlemmer, og evangelist Gezahegn fortæller også, at deres kirkebygning ikke har været lukket en eneste dag, siden corona kom til landet.
En bydel med åndelig krigsførelse
Mange familier holdt også deres børn hjemme, og først for nyligt er de begyndt at komme tilbage.
Netop arbejdet med forkyndelse for børn er særligt for Djamo-outreachet, og normalt kommer der over 30 børn hver søndag. De deles ind i grupper efter alder og får grundig undervisning i bibelhistorien. Underviserne bruger bærbar PC og viser film om personer fra Bibelen: Moses, David og andre. Der er også forældre fra andre menigheder, som foretrækker at sende deres børn til Djamo, fordi de har så gode oplæg til børnene dér, ligesom også muslimske familier sender deres børn hen til undervisningen.
Djamo outreach ligger i en bydel i den sydvestlige del af Addis Ababa, hvor de fleste er muslimer, og om området fortæller Gezahegn:
»Her er khat (et rusmiddel, der kan ryges eller bruges i te, red.) på hvert gadehjørne, og lige ved indgangen til vores mødested ligger en af disse shops. Jeg tror, det må være den bydel i Addis, hvor der er mest åndelig krigførelse, for vores fjende, Djævelen, ønsker ikke, at mennesker skal sættes fri.«
Corona udforder økonomien
En af de største udfordringer i coronatiden var, at folk holdt sig hjemme og dermed heller ikke gav tiende og offergaver til outreachet.
»Da folk forsvandt, forsvandt pengene også,« siger Gezahegn.
Det har gjort, at planerne om deres egen kirkebygning blev udsat. Outreachet bruger indtil videre en kælderetage i et forretningsbyggeri som kirke. For tiden betaler de lidt mere end 2.100 danske kroner om måneden i husleje, men Gezahegn synes, at det er svært at bede folk om at give penge, når han ved, at mange har haft det utroligt hårdt økonomisk efter corona.
Faktisk lykkedes det Gezahegn i coronatiden at få nogle af de rigere medlemmer til at hjælpe med at betale huslejen for nogle af dem, som havde det sværest økonomisk.
Men selvom outreachet har oplevet udfordringer oplever Gezahegn også, at noget har været godt ved coronanedlukningen.
»Folk er mere fokuserede og sultne efter Guds ord nu, efter corona, og faktisk har pandemien bragt folk tættere på Gud. En af de gode ting ved corona var, at folk var hjemme fra arbejdet og dermed havde mere tid til bøn,« siger Gezahegn.
Djamo outreach var med i den første omgang af projektet ”Jesus til nye bydele”. Outreachet opfylder nu Mekane Yesus-kirkens kriterier for at blive en menighed, som blandt andet indebærer, at de skal være mere end 50 medlemmer og klare sig selv økonomisk.