Morris går ti timer i junglen for at fortælle om Jesus
Alle skal kende Gud og mærke hans kærlighed. Det mener Morris Klonley fra Liberia, der selv går forrest for at dele evangeliet – bogstavelig talt.
Af Anika Thorø Weber, journalist
ATR.
Morris Klonley ser op på den sorte tavle, hvor hans underviser netop har skrevet en forkortelse.
For udeforstående kan de tre bogstaver lyde som rent volapyk, men det er det ikke for Morris og de omkring 20 andre studerende, der denne dag sidder klar bag hver deres skrivepult.
Selvom uret for længst har passeret 16:00, hvor dagens undervisning egentlig skulle slutte, så er de studerendes blikke fast rettet mod tavlen og underviseren foran dem.
Undervisningen på uddannelsescenteret i Totota foregår primært på liberiansk engelsk, men til tider også på lokale stammesprog, så eleverne kan blive bedre til at dele evangeliet med alle omkring sig – uanset sprog.
Foto: Marius Thorø Weber (C)
For de studerende ved, at dagens emne er vigtigt.
”African Traditional Religion”, ATR, er nemlig ikke et fag, man skipper, her på det teologiske uddannelsescenter Louis T. Bowers Lay Leaders and Ministers Training Center, der uddanner evangelister.
»Jeg går her på skolen for at lære om Gud, så jeg fortælle andre om, hvem Gud er, og hvad han har gjort for dem,« siger 46-årige Morris fra sin plads på forreste række.
Og det er netop derfor, at ATR er på skemaet i dag.
De studerende på centeret skal nemlig ikke blot lære biblen at kende, så de kan påtage sig vigtige opgaver i deres lokale kirker rundt i Liberia.
Målet er også, at de kender den traditionelle afrikanske kultur og religion så godt, at de ved, hvordan de bedst deler evangeliet med alle omkring dem – både i og uden for kirken.
»I mit lokalområde er der nogen, der ikke tror på vores Gud. Jeg påtvinger dem ikke min religion, men jeg giver dem en hånd, hvis de beder om hjælp,« siger Morris Klonley.
En stædig gang
Det er ikke tomme ord, når Morris siger, at han vil arbejde for, at alle skal lære Gud at kende.
Selvom han i dag sidder næsten klistret til sin stol for at lære, så er det ikke altid, han holder benene i ro. Tværtimod.
Mellem de ni uger lange ophold på centeret i byen Totota i det centrale Liberia er Morris tilbage i sin hjemlandsby i praktik– og her får han godt gang i bentøjet.
Området Kwaa i det nordvestlige Liberia, hvor Morris kommer fra, ligger nemlig dybt inde i junglen, hvor hundrede meter høje træer omkranser hans hjemby – og herfra bevæger den evangeliststuderende sig ud i de nærliggende landsbyer for at prædike evangeliet til sine landsmænd.
»Flere steder er der to, tre eller fire timers gang mellem hver by,« siger Morris, der må gå af de små, rødbrune jordstier for at nå frem til nabolandsbyerne.
Men det stopper ham ikke. Nogle gange går han helt op mod ti timer for at nå sit mål.
»Gud skal kendes overalt. Det er derfor, jeg bliver ved med at gå,« siger Morris.
En nødvendig gang
I Morris’ hjemområde i junglen er der kun én uddannet præst – og det gælder ikke bare i Kwaa.
Overalt i Liberia har kirken vokseværk, og det betyder, at der ikke er nok præster til at støtte op om kirkerne ude i de små lokalsamfund. Der er derfor brug for folk som Morris.
Det fortæller Jesse King, der er skoleleder på bibeluddannelsen i Totota, der lige nu har omkring 150 studerende tilknyttet.
Skoleleder Jesse King drømmer om, at uddannelsescenteret fremover også kan tilbyde en reel præsteuddannelse, så skolen kan uddanne elever på flere teologiske niveauer.
Foto: Marius Thorø Weber (C)
»De evangelister, vi uddanner, er meget vigtige for kirkens liv. Det er dem, der er til stede lokalt, hvis folk er i problemer,« siger skolelederen.
»Vi sørger for, at de studerende er solidt rodfæstet både i teologi, bibelhistorie og den praktiske hverdag som evangelist. Det gør dem til gode prædikanter, så de kan være med til at bekæmpe falsk lære og påtage sig vigtige opgaver i kirken,« tilføjer skolelederen, hvis elever går på skolen i en toårig periode fordelt på fire skoleophold.
Andre går med
Med det stigende antal kirkegængere i Liberia er der god grund til, at Morris holder gang i bentøjet i sin iver efter at dele evangeliet.
Det gælder også hans 56-årige studiekammerat Korfo Johnsen, der har efterladt sine fem teenagebørn i sin hjemlandsby for at blive klogere på biblens Gud.
»Der er brug for flere, der vil hjælpe med at dele evangeliet. Dem vil jeg gerne være én af,« siger Korfo Johnsen, der ligesom Morris kommer fra Kwaa, hvor teologisk uddannelse er mangelvare.
Korfo Johnsen kunne ikke læse og skrive, da hun startede på skolen i Totota. Men efter fire semestre på skolen har hun både fået sproglige færdigheder og lært Guds ord bedre at kende.
Foto: Marius Thorø Weber (C)
Morris Klonley er enig:
»Min vigtigste opgaver er at dele evangeliet i jungleområderne omkring mig. For jeg ved, hvor vigtig Gud er. Jeg ved, hvad Gud har gjort og stadig gør for mig,« siger han.