Etiopisk jul er anderledes
I Etiopien fejres julen d. 7. januar, fordi landet følger den julianske kalender, mens det meste af verden følger den gregorianske. Dermed får vi udlændige fejret jul to gange, og jeg skal indrømme, at det er to vældig forskellige jule!
Den ikke-etiopiske jul, den "europæiske" som etiopierne ofte kalder den, fejres med julesang, gaver og god mad, noget vi kender til i vores hjemlande, hvor der af og til er alt for meget af selve "emballagen". Men den egentlige gave - Guds søn til vores jord - kommer mere i baggrunden. Heldigvis dæmpes det hele en del ned her i Etiopien, siden d. 24. december for etiopierne bare er en helt almindelig dag.
Den etiopiske jul er indtil videre stadig fri af den kommercielle storm, selvom vi ser, at det begynder at tiltage - særligt her i hovedstaden Addis Ababa. Julenisser og julepynt hænges op i mange af de store butikker og indkøbscentre, og lysende skilte ønsker os en "Merry Christmas". Men for de fleste etiopiere er Jesu komme og det at gå i kirke i julen fortsat det vigtigste, og mange af de evangeliske kirker har nogle fantastiske sangarrangementer, som gerne varer 2-3 timer, eller som adventist-kirken, der har en utrolig flot julekoncert med 2 forskellige kor af meget høj kvalitet.
Selve juledag går med besøg hos familie og venner, og der kan hurtigt komme op til 3 forskellige julemiddage, de skal til på den samme dag. Menuen består som regel af nationalretten "wot", en stærk krydret sauce, som spises med "injera", syrligt fladbrød. Saucen kan indeholde kylling eller andet kød, og det er ikke usædvanligt, at naboer og venner går sammen om at købe og slagte en okse eller et par får. Det er ikke normalt for de evangeliske kristne at drikke alkohol, men hos vores ortodokse venner er der gerne stærk hjemmebryg. En del evangeliske har en "kristen variant" af hjemmebrygget øl uden alkohol lavet af ristet bygkorn, som ofte serveres til helligdage og bryllupper.
En hilsen som man siger til hinanden i de fleste etiopiske højtider er "Enkwan aderresachu", som frit oversat betyder "Tak til Gud som har bragt dig godt igennem indtil videre". Og det er vores hilsen til alle trofaste missionærvenner i år: Tak til Gud som har bragt os alle gennem dette særdeles udfordrende år, som 2020 har været. Tak, at vi igen kan få fejret jul. Må han lade sin godhed og nåde beskytte jer, også ind i det nye år, som ligger foran os. Tak for omtanke og forbøn.