Børn og unge skal have god undervisning

- Vi har nået meget i de tre år jeg har arbejdet med at bringe fokus på søndagsskolearbejdet i Mekane Yesus Kirkens Sydcentrale Synode.

Af Gitte Rasmussen, missionær i Etiopien 2009-2012

Hverdagen på kontoret i Hawassa er gået med at lave et nyt undervisningsmateriale på det lokale sprog, sidama, og Abraham og jeg har nået meget.
Den første nye bog med 50 lektioner til søndagsskolen er arbejdet igennem. Den skal nu skrives færdig på sidama inden den kan blive trykt og komme i handlen. Derudover har vi redigeret den undervisningsvejledning der fandtes på sidama, så den i opsætning svarer til vores nye bog. Vi ved endnu ikke hvor stor hjælp bøgerne bliver for lærerne i søndagsskolen, men folk er meget ivrige efter at købe den eksisterende bog.
- Før vi fik det materiale, havde vi ingenting. Det er godt at der nu er fokus på at vores lærere kan få et godt materiale at undervise ud fra. Det handler jo om at lede vores børn og unge til tro, siger søndagsskoleleder Sheto Hatia.

Kurser giver ny energi
I weekenderne kører vi ud og holder kurser for lærere og ledere i søndagsskoler og ungdomsarbejde for at hjælpe dem til at bliver endnu bedre til at undervise børn og unge.
Vi underviser naturligvis i forskellige pædagogiske undervisningsmetoder, men vi taler også meget om hvor stor betydning vores eksempel har for de børn vi underviser. I den etiopiske skoleverden tænker de fleste at når vi har sagt noget til børnene, så har vi lært dem det. Vi lægger stor vægt på at når det handler om kristendommen, der er vores livsgrundlag og ikke bare en teori, er det helt anderledes. Vores livsførelse må svare til vores undervisning hvis børnene og de unge skal have en chance for at gribe det vi ønsker at give dem. Det er naturligvis en stor udfordring for os alle, men den er ikke mindre i en kultur hvor kastesystem og social status er dominerende faktorer i samfundet såvel som i kirken.
For kursisterne betyder det også rigtigt meget at der nu kommer folk fra synoden som vil bruge tid og kræfter på at møde dem og undervise dem. Bare det at vi kommer, giver dem fornyet energi og lyst til arbejdet.
- Det er første gang vi får undervisning fra synoden. Vi har fået øjnene op for vigtigheden af at give børnene en god undervisning. Vi har i dag lært om hvordan Jesus underviste disciplene. Disciplene var 12, og de ændrede hele verden. Vi er mange flere, hvad kan vi så ikke gøre, siger Asameno Goma der er ungdomsleder i sin menighed.

27. juni 2012

Gitte Rasmussen var missionær i Etiopien 2009-2012. Hun arbejdede som konsulent for Mekane Yesus Kirkens børne- og ungdomsarbejde i Sydetiopien.