Ealed kom ud af prostitution - i dag hjælper hun andre

Ealed Admasu mødte folk fra Win Souls For God på gaden, da hun stod og ventede på kunder. I dag er hun leder af Deborah Center og hjælper andre kvinder ud af prostitution.

Af Berit Østby, missionær i Etiopien
Bearbejdet af Rikke Thomassen, journalist

En aften hvor Ealed Admasu stod på gaden i Addis Ababa og ventede på kunder, mødte hun folk fra Win Souls For God. Hun følte, at hun havde, hvad hun havde behov for, og hun advarede dem om, at hun var en hård nød at knække. Hun var prostitueret og troede ikke på, at et ophold på rehabiliteringshjemmet for prostituerede kunne ændre hendes livsbane.  

Men mere end noget andet trak den kærlighed, hun mødte på hjemmet, hende til Gud.  

”På Deborah Center blev jeg også tilbudt videreuddannelse, men endnu engang advarede jeg dem om, at det nok var bedre at satse på andre, for jeg kom nok til at falde tilbage igen,” siger Ealed Admasu.  

Andre skal have samme chance

Men hun blev, og i dag takker hun Gud for, at han er gået ind og har forandret hendes liv. Elead Admasu er i dag uddannet sygeplejerske, hun er gift og er mor, og så er hun leder af Deborah Center, som hjælper unge kvinder ud af prostitution.  

”I løbet af de fire-fem år, jeg har arbejdet på centret, har jeg set 70-75 piger få et nyt og bedre liv, og jeg har fået mulighed for at være som en mor og søster for dem,” siger Ealed Admasu, der selv siger, at hun arbejder på Deborah Center, fordi hun står i gæld – til Gud.   

”Han har velsignet mig på så mange måder – med et godt ægteskab, med et barn og økonomisk, så jeg kan have en lille indkomst og også ansætte andre. Men ingen af de ting, verden har kunnet tilbyde mig, har givet mig så meget glæde som at se Deborah-pigerne få det bedre,” siger hun og ønsker, at alle skal have en chance ligesom den, hun fik, og hun glæder sig over at kunne hjælpe pigerne. 

”Da jeg selv ved, hvor de kommer fra, og hvad de har oplevet, ved jeg også, hvad der rører sig inden i dem. De kan prøve at kvæle det og holde det for dem selv, men jeg kan gå ind og hjælpe dem til at få bearbejdet det og komme videre.” 

Og Deborah Center hjælper kvinderne til at komme videre med et liv uden prostitution.  

”De fleste af pigerne herfra har etableret sig med gode jobs, enten her i Addis Ababa eller i landsbyerne uden for byen. Så vidt jeg ved, er ingen af de over 70 piger, jeg har fulgt, gået tilbage til prostitution. De fleste er gift, selvom mange af dem frygtede ægteskabet før de kom til Deborah. Men gennem tilgangen, vi har, er de blevet fri for noget af frygten og oplever, at det er muligt at have gode ægteskaber,” siger Ealed Admasu, som har mange samtaler med kvinderne både om deres hverdag og om de oplevelser, de har haft på gaden.  

Undervisning i både Bibelen og sundhed 

Ud over samtaler får kvinderne på Deborah Center også undervisning, og de lærer praktiske ting. 

”De får hjælp til at lære at gøre et hus rent og rede en seng. Mange af dem har boet på forskellige hoteller, og derfor er det ikke basisviden. Dertil kommer, at de også lærer at lave sund og god mad og får sundhedsundervisning. På den måde får de god hjælp til at fortsætte et liv på egen hånd,” siger Ealed Admasu. 

Samtidig udruster de også kvinderne åndeligt med undervisning i Bibelen, bøn og kirkegang.  

”Vi tager imod pigerne, uanset hvilken religion de kommer fra. Men alle skal være tilstede ved bøn og bibelstudie, og vi kræver af dem, at de skal gå i kirke om søndagen, uanset om de er muslimer eller ikke kender Gud fra tidligere. Der får de også trosoplæring. Et par gange om måneden kommer nogen fra staben fra Win Souls For God-kontoret og deler noget fra Bibelen med pigerne, og vi har bøn sammen.”  

At Promissio er med og støtter Deborah Center økonomisk, er vigtigt for kvinderne. 

”Men det bedste, vi kan give dem, er fortsat Guds kærlighed, som er så meget mere værd end penge. Og netop det, at Promissio støtter, giver flere mulighed for at opleve dette,” siger Ealed Admasu.

Februar 2019