Luther lærer os at stå på Skriftens grund

Ni ugers kursus i luthersk teologi giver kommende liberianske præster en dybere forståelse af hvad det vil sige at være kirke.

Af Finn Hougaard, missionær i Liberia 2005-2015

For andet år i træk har vi nu kørt et ni uger langt Luther-kursus på centeret i Totota. Af de fem studenter på kurset har J. Gayflor Yah og Pedd Naizuo på en særlig måde været inspirerende for mig som lærer at lytte til og diskutere med.
Umiddelbart efter den mundtlige eksamen mødes jeg med Gayflor og Pedd og beder dem sætte ord på deres oplevelse. Gayflor begynder:
- Jeg har fået rigtig meget ud af Luther-kurset. Jeg har fået en langt dybere forståelse for reformationen som vil hjælpe mig til at forstå og håndtere de kriser der måtte opstå i kirken. Luther førte kirken ud af en krise ved at stå fast på Skriftens sandhed.

Pedd er enig med Gayflor:
- Jeg er så taknemlig for at have været her. Jeg har lige bestået en bachelor i teologi på Gbarnga School of Theology, så jeg må være ærlig og sige at jeg tog det som en slags ”straf” at skulle her til centeret i Totota. Jeg tænkte, hvad kan det give mig? Men det har forandret sig. Hvis vi lutheranere bare kan favne hvad det var Luther ville gennem sin teologi, ville vi bedre forstå at håndtere at være kirke i overensstemmelse med Skriften. Luther gennemførte det han stod for. Luthersk teologi er integritet mellem person og overbevisning ud fra Skriften.

Vil bygge kirken op indefra
De to unge mænd har drømme.
- Jeg ser mig selv undervise i og ud fra luthersk teologi, siger Gayflor.
- Jeg er egentlig uddannet gymnasielærer, og derfor elsker jeg at undervise. Men gennem kurset her har min bibelundervisning fået en helt ny dimension. Bibelundervisning er mit område. Så i min drøm ser jeg ikke nødvendigvis en kirke der vokser i antal, men en kirke der vokser i modenhed i forståelse af Skriften.
Pedd drømmer om at arbejde med de unge.
- Jeg ønsker at bygge unge op så de kommer til at gøre en forskel i kirken, siger han.
Mere tid bliver der ikke til snak, for nu skal vi ned til kirken og fejre at de fem Luther-studerende har bestået kurset.
Det bliver en fest uden lige. I sin tale peger biskoppens assistent, pastor Isaac Dowai, på at det er Kristus der sender. Det har de fem Luther-kursister allerede bekræftet ved at sige: ”Kirken kan sende os til den menighed hvor der er brug for os. Uanset hvor det er”. Det er stort. Dermed er de med til at bryde den mur ned som får præster til kun at søge embede i hovedstaden.

19. november 2012