Vera er stolt af sit arbejde

- Jeg elsker mit arbejde og er stolt af det. Det er jo Jesus, jeg arbejder for! siger Vera Taly Teh. Hendes øjne og stemme gløder, mens hun ranker ryggen for at understrege, hvor stolt hun er.

Af Marianne Bach, tidligere kommunikationssekretær

Jeg taler med Vera Taly Teh en dag i september 2015 på kirkens uddannelsescenter i Totota, Liberia. Her er hun en af de tre elever på det særlige, ni uger lange Luther-kursus som centeret holder en gang hvert andet år. Kurset er egentligt beregnet som overbygning for bachelorer der har læst teologi på den metodistiske Gbarnga School of Theology eller et andet sted. Tanken er at give dem en grundig indføring i luthersk teologi, Den lutherske Kirkes historie i Liberia og kirkens liturgi og identitet inden de bliver ordineret som præster i kirken. Det er nødvendigt fordi kirken ikke har sin egen bacheloruddannelse.

Vera har dog ikke læst teologi, faktisk har hun kun gået i skole i otte år. Alligevel blev hun i foråret 2015 ordineret som diakon (hjælpepræst) i Den lutherske Kirke i River Gee Amt i den sydøstligste del af Liberia. Samme dag blev 32 mænd ordineret som diakoner, og en mand blev ordineret som præst i området hvor kirken vokser lige nu.

Reddet af Gud

Vera fortæller at hun er vokset op i en kristen familie. Men også at det med Gud og kristendom ikke spillede den store rolle i hendes liv før den dag under krigen hvor hun sejlede i en kano på floden sammen med en håndfuld andre mennesker. Pludselig kæntrede kanoen, og alle faldt ud i den rivende flod.

- Alle de andre i kanoen druknede, men jeg kæmpede mig i land og overlevede. Den dag besluttede jeg at jeg ville følge Gud og tjene ham. Der er en grund til at Gud fiskede mig op af vandet, og jeg oplever helt klart at Gud reddede mig, for at jeg skal tjene ham, forklarer hun.

Veras menighed

Før Vera blev ordineret som diakon, havde hun allerede tjent som evangelist i en årrække.

- Jeg går rundt i sognet og evangeliserer og opmuntrer både børn og voksne til at komme i kirke, forklarer hun om sit arbejde.

Vera inviterer også folk til andagt i lokalsamfundet, holder gudstjenester og underviser børnene i søndagsskolen. Hun fortæller at menigheden har bygget en kirke og en skole, og at hun selv underviser skolens yngste elever.

- Og om fredagen minder jeg selvfølgelig børnene om at de skal komme i søndagsskole om søndagen, smiler hun og tilføjer at netop arbejdet med at nå de mange børn med evangeliet ligger hende meget på sinde.

- Det er noget af en kamp, og vi har virkeligt brug for hjælp til at bygge vores børnearbejde rigtigt op.

Veras menighed har omkring 100 medlemmer, og mange flere er med til søndagsgudstjenesterne.

- Takket være Gud oplever vi vækst i vores menighed. Flere og flere kommer til kirken, også søndagsskolen vokser, siger hun.

- Jeg kender dem alle sammen. Hvis jeg ser at en ikke er til gudstjeneste en dag, så besøger jeg vedkommende og spørger hvorfor. Det kan jo være at han eller hun er syg eller slås med et problem og har brug for hjælp.

Tilbage på skolebænken

Vera er meget glad for den undervisning hun får på Luther-kurset. Det giver en god ballast til tjenesten, synes hun.

Samtidig er hun dog blevet klar over at der er rigtigt mange vigtige ting hun ikke ved. Alt for mange ting, synes hun, så derfor har hun bestemt sig for at komme tilbage i 2016 for at begynde på centerets uddannelse for evangelister og diakoner. Det betyder at Vera skal til Totota fire gange ni uger i løbet af de næste to år for at få intensiv undervisning.

Det sker med hendes provsts velsignelse, og Veras hjemsogn har sagt ja til at sende hende af sted til mere uddannelse og betale for det. Vera er nemlig dygtig og har gode personlige kvalifikationer til tjenesten som ordineret diakon – den eneste kvindelige af slagsen i hele det sydøstlige Liberia.

8. februar 2016

Støt Veras uddannelse

Støt Vera og uddannelsen af evangelister eller diakoner til kirken i Liberia gennem Promissios projekt ”Giv kirken krop”. Klik her og giv med dankort.

Promissio støtter uddannelsen, og det giver:

Kirkens medlemmer et godt fundament i den kristne tro.
Evangelister viden om hvordan de kan møde mennesker med evangeliet.
De kristne opmuntring til at tage ansvar som ledere i menigheden.
Kirken uddannede diakoner som kan aflaste de få præster.
Præster en god efteruddannelse.

Del denne side
Læs også
Dagens bedeemne

MY-LINC i Addis Ababa, hvor missionærer undervises i sprog og kultur