Den første kristne i Hebano

- Skal du ikke lave et interview med Dengora som er vores æresgæst her til årsmødet?, spurgte en deltager da vi var til møde i Hebano i weekenden. Han er den første kristne her fra Hebano, og han er langt over 100 år!

Af Anne Grete Rasmussen, missionær i Etiopien af flere omgange 1982-2014

Det er ikke hver dag man får lov til at interviewe en 100-årig, så med en tolk til hjælp, for Dengora Jara taler helst oromo, fik vi en aftale lige over middag under et skyggefuldt træ.
- Jeg er født i 1894. Det ved jeg fordi jeg er født det år hvor der var en bestemt aftale mellem oromoer og sidamoer her i området, siger Dengora.
Hebano ligger tæt på grænsen til Sidamo i Sydetiopien, og Dengora er således født i Sidamo, men tilhører oromofolket. Det er lidt usikkert om dateringen er ifølge vores kalender eller etiopisk kalender, og det vil sige at Dengora er enten 112 år eller 119 år gammel! Min skepsis prellede af på dem, så det får være. Hvad betyder nogle år fra eller til i et samfund uden cpr-numre! Hans søn kender vi – og jeg vil gætte på at han er nær de 50!

Levende historie

Dengora må jo kunne huske langt tilbage, så jeg spørger til italienertiden som er lige før 2. verdenskrig. Jo, han husker det godt – folk flygtede op i bjergene heromkring, fortæller han.
Han fortæller også om de første DEM-missionærer i Hebano, Truels Christensen og Elise Clausen. De kom og byggede blandt andet en simpel klinik som var til stor hjælp for folk i området.
- Jeg blev den første kristne i området, siger han.
Dengora blev for en lille løn ansat som evangelist efter at have været på et kort kursus på Lincho ved Dodola hvor han fik undervisning af DEM-missionærerne Svend Klarskov og Frede Tramm.
Heldigvis kommer der mange nye DEM-venner til som ikke kender hele DEMs historie – og de behøver heller ikke kende den! Men det er alligevel sjovt at møde levende historie i form af dem der kan huske langt tilbage. Og så er det dejligt med den dobbelte kalenderføring som giver en margin på 7-8 år.

Vidner fortsat

På årsmødets anden dag sang Dengora for os – en af de sange som vi også kan synge lidt med på, for han sang for på en linje som hele forsamlingen så gentager. Sangen handlede om tvivleren Thomas som fik lov til at se Jesus’ sårmærker, og om at vi må tro på Jesus selv om vi ikke kan se.
Vidnesbyrdet er ikke forstummet selv hos denne godt 100-årige pensionerede evangelist!

12. december 2013

Promissio hed før Dansk Ethioper Mission (DEM).