Fatu overlevede ebola

Fatu frygtede at dø som så mange andre. Men hun lever og går i skole med støtte fra Danmark.

Af Malene Futtrup Fibiger, medlem af Promissios bestyrelse

Vi kører et godt stykke ind i et af Monrovias slumkvarterer hvor der til begge sider af vejen er tætpakket med blikskure og opfindsomme løsninger på at få tag over hovedet. Derudover er der proppet med mennesker, mange er i bevægelse, og lige så mange slapper af eller snakker sammen.

Vi bliver sat af og guides et godt stykke ind i byen af blikskure. Vi går til højre og til venstre, rundt og rundt. Vi får opmærksomhed og hilser pænt igen på dem vi går forbi. Vi dukker os og er nu inde i en slidt klaustrofobisk bygning med lavt til loftet. Her går vi ind ad en smal gang før vi for enden skimter lidt lys. Her møder vi Fatu der bor hos sin tante. Tanten tager sig af ni børn hvoraf de tre er forældreløse mens resten er slægtninge.

Rask, men mærket

Det mirakuløse ved Fatu er at hun overlevede at være smittet med ebola mens tre andre medlemmer af den sammenbragte familie døde under epidemien. Fatu var faktisk så syg at hun ikke husker den dag hun blev hentet af ebola-udrykningsteamet. Tanten, der sidder ved siden af, tilføjer at hun ikke var hjemme på det tidspunkt Fatu blev hentet, og hun af andre blot fik at vide at Fatu var blevet hentet til et behandlingscenter.

På behandlingscenteret var Fatu alene og enormt bange. De smittede der lå omkring hende, døde, og hun var bange for at hun selv skulle dø. Der er ingen tvivl om at Fatu blev skræmt, det er tydeligt når hun fortæller om hvordan de døde kroppe blev lagt i bunker. Fatu har haft det psykisk dårligt efter oplevelsen, og hun har ligeledes haft høre- og synsproblemer. Det oplever andre der har været ebola-smittet, også.

Fatu går i 7. klasse, og hendes skolegang støttes gennem sponsorprogrammet der også giver hende en madration om måneden. Det nyder hele den sammenbragte familie godt af.

Programmet sponserer forældreløse og sårbare børns skolegang i Liberia. Sponsorprogrammet er en del af Den lutherske Kirkes aids-arbejde og finansieres af en støttegruppe i Gjern via Promissio.

10. december 2015 

Malene Futtrup Fibiger fra Promissios bestyrelse og konsulent Karen Swartz Sørensen fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling besøgte i november Den lutherske Kirke i Liberia med fokus på kirkens arbejde inden for sundhed, aids og undervisning.