Undervisningen går i dybden

- Jeg har fået meget som jeg kan bruge når jeg skal prædike og undervise, siger elev om undervisningen på centeret i Totota.

Af Finn Hougaard, missionær i Liberia 2005-2015

Den 14. marts sluttede vi tredje semester på Den Lutherske Kirkes uddannelsescenter i Totota. Det har været syv barske timer dagligt for eleverne fra 8.15-17.00 med undervisning i flere tunge fag.
Som lærer ved jeg at det er vanskeligt at undervise når ikke alle elever er nået lige langt i deres skolegang. Så handler det om at bruge tavlen rigtigt med mange illustrationer. Og om at bruge det fif at bede en elev om at gennemgå det der står på tavlen, i et mere simpelt liberiansk engelsk. Det gjorde Lawrence en dag.

Forstår nu det med retfærdiggørelsen
Jeg har samlet tre elever og spørger Lawrence: Hvad fik du ud af den dag, du ’underviste’?
- Jeg følte mig godt tilpas. Jeg var meget stolt over at jeg faktisk kunne følge det koncept du havde undervist i.
- Han gjorde det godt. Det hjalp mange andre at han gjorde det så godt, også med et mere simpelt sprog, tilføjer Harrison.
Isaac sidder bagerst i klassen. Siger ikke så meget, men noterer hele tiden i sit kladdehæfte. Og der er kommet dybde i den knægt, det viser sig da han åbner munden i samtalen:
- Al undervisningen har givet mig meget som jeg kan bruge i min prædiken og undervisning, og det er helt specielt, den måde retfærdiggørelsen ved tro er blevet præsenteret for os. Mange præster prædiker stadig kun om at vi skal gøre dette og hint.
Harrison fortæller at eleverne har diskuteret meget om retfærdiggørelsen, om det selv at fortjene tilgivelsen, men gennem undervisningen, siger han, er de virkelig kommet til at forstå at mennesket intet kan gøre for at fortjene frelsen. Han citerer mottoet fra kirkens 150 års fødselsdag: ”Gud har bragt os så langt gennem troen.”
Det var også dejligt forleden da en anden elev, Victor, sagde at jeg som lærer udfordrede ham med den vægtskål jeg havde tegnet på tavlen.
- Jeg kan jo ikke fylde noget som helst af mit eget i den modsatte vægtskål overfor Guds retfærdighed. Kun Kristus kan fylde den, konstaterede han.
Samstemmende siger de tre elever i min stue mod slutningen af snakken: Det tredje semester er gået så meget i dybden i alle fag. Harrison nævner specielt etikundervisningen. Det har været meget nyt for ham.
- Jeg nød sådan prædikenlære. Jeg troede kun man kunne prædike på én måde, men der er jo mange måder at forkynde evangeliet på, slutter Isaac.

29. april 2014

Del denne side
Dagens bedeemne

Kald til nye missionærer og missionsvenner