Fra drøm til virkelighed: Mana Galataa er klar til at tage imod gæster

Promissios ressourcecenter i Robe, Etiopien, står klar, og det er nu tid til at realisere drømmene for stedet.

Af Rikke Thomassen, journalist

»Selvom der har været mange bump på vejen, er vi ikke i tvivl om, at Gud har holdt hånden over byggeriet,« siger generalsekretær Frede Ruby Østergård om byggeriet af Promissios ressourcecenter, som nu står klar i Robe, Etiopien.

Drømmen om ressourcecenteret blev vækket i 2016, og i november 2017 var Frede Ruby Østergård og Lotte Carlsen, dengang netværkskoordinator i Promissio, i dag missionær, i Robe for at undersøge mulighederne for et byggeri. De havde dog på det tidspunkt ikke forestillet sig, at der ville gå mere end tre år, inden bygningerne stod klar.

»Det tog halvandet år at få byggetilladelsen i hus, og da den kom, var prisen på byggematerialer steget, så vi fik behov for at samle endnu mere ind til bygningerne. Selve byggeprocessen tog også længere tid end forventet – og midt i det hele ramte også coronakrisen. Men når vi kigger tilbage på processen, ser vi også, at meget er lykkedes – og i dag står centeret klar til alt det, vi drømmer om,« siger Frede.

Ønsker at hjælpe kirken i området

Særligt fik forsinkelserne betydning for Lotte og Bjarne Carlsen, som måtte bo midlertidigt andre steder, ligesom Lotte fik til opgave at finde alternative bygninger til deltagerne på Global Discipleship Training (GDT) i både 2019 og 2020. Derfor var forløsningen også stor, da Lotte og Bjarne i begyndelsen af november 2020 endelig kunne flytte ind i Mana Galataa, og de ser nu frem til at tage imod deltagerne på det, der på grund af corona-situationen er blevet til Ethiopian Discipleship Training (EDT) i 2021. Mana Galataa betyder Takkens Hus, og det er håbet, at centeret vil leve op til sit navn.

»Jeg håber og drømmer om, at brugerne af stedet vil sende tak til Gud for den, Han er, fordi de har set mere af Ham gennem etiopieres vidnesbyrd og undervisning, og at mennesker, der bruger Mana Galataa, må finde hvile i livet med Gud igennem deres ophold her,« siger Lotte.

Men drømmen om Mana Galataa rækker også ud i det lokale område, fortæller Bjarne. »Vi ønsker at støtte kirken i dette stærkt muslimske område bedst muligt, så den kan blive endnu bedre til at række evangeliet til de mange, som endnu ikke har hørt det. Det er derfor, vi er her, og det er også derfor, vi har brugt så meget tid og energi på at få bygget Mana Galataa,« siger han.

Mangler penge til byggeriet

Promissio har finansieret byggeriet med penge fra arvepuljen og private bidrag, og indtil videre er der indsamlet cirka 300.000 kroner til byggeriet. Selvom bygningerne nu står klar, mangler Promissio stadig at samle 900.000 kroner ind i forhold til det mål, der er sat, fortæller generalsekretær Frede Ruby Østergård.

»Vi er dybt taknemmelige over alle dem, som har været med til at gøre Mana Galataa til virkelighed – særligt de hårdtarbejdende etiopiske byggearbejdere, som har knoklet mere end en typisk dansk arbejdsuge i flere måneder. Vi har selvfølgelig betalt for arbejdet, selvom vi ikke har samlet så meget ind som håbet, og det kan det få betydning for andre projekter, som vi må udskyde,« siger han. Derfor samler Promissio også fortsat ind til byggeriet.

Støt projektet via Mobilepay til 20848 (skriv projektnummer 7963 samt adresse og CPR-nummer for fradrag). Du kan også støtte via dette link: promissio.dk/mana

 

Februar 2021

Mana Galataa rummer ud over en missionærbolig, som Lotte og Bjarne Carlsen bor i, også to undervisningslokaler og ti værelser hver med plads til to overnattende gæster, og der er fællesfaciliteter i form af køkken, spisestue og dagligstue. Det hele fylder omkring 800 m2 fordelt på tre bygninger på et stort og dejligt område.

Ressourcecenteret skal bruges til unge danskere på EDT/GDT tre måneder om året, og Promissio forventer også, at stedet kan benyttes til konferencer, retræter, kortere undervisningsforløb og meget andet, både af grupper fra Danmark og af kirken og forskellige organisationer i Etiopien.