Kupee får lov til at læse videre

Forældreløse Kupee får sponsorstøtte til at uddanne sig som læge.

Af Malene Futtrup Fibiger, medlem af Promissios bestyrelse

Uden for en to meter høj mur står en forsigtig dreng klar til at tage imod os, det er Kupee. Han siger ikke meget mens han sagte guider os ind bag muren til husets veranda, hvor vi gæstfrit bliver bedt om at sætte os. Kupee sætter sig selv på kanten af verandaen. Måske er det ikke så mærkeligt at han går så stille frem, hvis man tænker på hans turbulente opvækst – og særligt de sidste par måneder.

I 2010 kom Kupee med i sponsorprogrammet da han havde mistet begge sine forældre.

Programmet sponserer forældreløse og sårbare børns skolegang i Liberia. Sponsorprogrammet er en del af Den lutherske Kirkes aids-arbejde og finansieres af en støttegruppe i Gjern via Promissio.

Siden 2010 har Kupee boet hos sin onkel og tante. Under ebolaepidemien blev onklen syg og døde af ebola, og familien på seks personer blev sat i tre ugers karantæne. Det var ikke rart at være isoleret i så lang tid uden at vide om man blev syg:

- Det var nok mere psykisk end fysisk jeg følte mig syg, fordi jeg var så bange for at blive syg, siger Kupee. Efterfølgende stod tanten alene med de mange børn og måtte flytte til et andet sted.

Garmai, der er rådgiver og administrerer de unge i sponsorprogrammet, er betænkelig ved at lade Kupee bo alene i Monrovia, for så er der større risiko for at han kommer ind i kriminalitet.

Får mere uddannelse

Kupee har netop færdiggjort gymnasiet som han har bestået med glans. Han vil gerne studere medicin, men uddannelsen er dyr. En anden onkel, der bor oppe i landet, har tilbudt at Kupee kan bo hos ham, men omkostningerne til studiet på college i nærheden kan han ikke betale. Det er tydeligt at det betyder meget for Garmai at der findes en god og holdbar løsning for Kupee.

Hjemme på kontoret fortsætter diskussionen om at finde en løsning, og midt i det hele dukker Henry op. Henry har været på sponsorprogrammet siden 12. klasse. Han stråler over hele hovedet da han fortæller at han bliver færdig med sin universitetsuddannelse til jul. Han er næsten ikke til at styre, så glad er han. Det ender med at Kupee kommer på sponsorlisten over dem der får støtte til videreuddannelse. Om fem år er det forhåbentligt ham der så møder op på kontoret og fortæller at han er blevet færdig med sin uddannelse som læge.

10. december 2015

Malene Futtrup Fibiger fra Promissios bestyrelse og konsulent Karen Swartz Sørensen fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling besøgte i november Den lutherske Kirke i Liberia med fokus på kirkens arbejde inden for sundhed, aids og undervisning.